Problem przypalonego garnka zna każdy z nas – wystarczy chwila nieuwagi, by na dnie naczynia powstała trudna do usunięcia warstwa przypalonego jedzenia (zwłaszcza, jeśli gotujesz gulasz, mleko czy konfitury). Detergenty kuchenne nie zawsze radzą sobie z tego typu zabrudzeniem, nie oznacza to jednak, że przypalony garnek nadaje się tylko do wyrzucenia. Zobacz, jak go wyczyścić!
Pierwszym odruchem po przypaleniu garnka powinno być zalanie go gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. W wielu przypadkach po kilkudziesięciu minutach przypalona warstwa stanie się łatwiejsza do usunięcia. Nie zawsze jednak rozwiązanie problemu jest tak łatwe…
Należy pamiętać, by nigdy nie szorować garnka druciakiem lub nożem. W ten sposób można bardzo łatwo uszkodzić dno, zdzierając wierzchnią warstwę – w porysowanym naczyniu potrawy łatwo się przypalają. Lepiej wypróbować jeden ze sprawdzonych, domowych sposobów.
Przypalony garnek – domowe sposoby
Przypalony garnek można wyczyścić przy pomocy produktów spożywczych, które większość z nas ma w swojej kuchni. Przydatne okażą się:
- Ocet – to prawdziwy pogromca kuchennych zabrudzeń – poradzi sobie również z przypalonym jedzeniem. Ocet należy wlać do garnka (na wysokość kilku centymetrów) i zagotować. Wadą tej metody jest jednak intensywny, nieprzyjemny zapach, jaki po chwili rozejdzie się po kuchni. Należy również pamiętać, że ocet nie nadaje się do czyszczenia garnków emaliowanych.
- Coca-cola – z coca-colą postępuje się tak samo jak z octem. Po zagotowaniu spalenizna powinna dać usunąć się za pomocą drewnianej łyżki.
- Sól kuchenna – to najpopularniejszy domowy sposób na usunięcie przypalonych resztek jedzenia. Do garnka wystarczy wlać mocno osoloną wodę i zostawić na 12 godzin. Następnie należy zagotować roztwór i gotować go przez około 10 minut, a po wystygnięciu – wyczyścić garnek gąbką lub myjką.
- Soda oczyszczona – czyszczenie przypalonego garnka sodą odbywa się tak samo, jak w przypadku soli. Soda oczyszczona jest nawet skuteczniejsza, nie może być jednak używana w garnkach aluminiowych.
Innym domowym sposobem jest szorowanie garnka przy pomocy piasku. Metoda ta może jednak doprowadzić do porysowania dna, nie polecamy więc jej stosowania.
Zobacz również:
Katarzyna
3 czerwca, 2019Sól świetnie się sprawdza. Ja staram się używać jak najmniej chemii i wybieram zawsze naturalne sposoby na mycie i czyszczenie w domu.
Teresa
11 lipca, 2019Świetny wpis, mi niestety notorycznie się to przytrafia;/
Karolinka
24 lipca, 2019U mnie przypalone garnki to już norma, zwłaszcza kiedy w kuchni rządzi mąż ;D
Alicja Błysk
9 września, 2019Mi niestety co chwilę zdarza się przypalić garnek i właśnie sól sprawdza się w tej sytuacji najlepiej 🙂
Adam
28 stycznia, 2020Dobrze jest stosować płyn do naczyń i kwasek cytrynowy jaki razem bardzo mocno rozmiękcza syf i przypalenia https://infomiasto.eu/jak-wyczyscic-przypalone-i-brudne-garnki-oraz-patelnie/ tak sam czyszczę i zawsze wygalają jak nowe.