zimowa herbata i kawa

Zimowa herbata i kawa – przepisy

Pogoda nas nie rozpieszcza – za oknem zimno, mokro i wietrznie… Sezon przeziębień i wieczornego wygrzewania się pod kocem w pełni. Warto sięgnąć po naturalnych sprzymierzeńców wspierających odporność i po napoje rozgrzewające – aromatyczną herbatę i pobudzającą kawę. Podpowiadamy, jak je przyrządzić i czym doprawić, by cieszyć się pełnią zimowego smaku.

Zimowa herbata – rozgrzewająca i zdrowa

Zimą warto sięgać po herbaty czarne i czerwone. Zielona herbata jest wprawdzie uważana za najzdrowszą (gdyż jest najmniej przetworzona), ma jednak działanie chłodzące.

Czarna herbata rozgrzewa organizm nie tylko przez wysoką temperaturę, lecz także dzięki zawartym w niej substancjom, które poprawiają krążenie krwi. Z kolei czerwona herbata to bogate źródło naturalnej witaminy C, która wzmacnia odporność.

Warto sięgać po herbatę liściastą – jej zaparzanie pozwala bowiem uzyskać pełnię aromatu i głębszy smak niż w przypadku herbat torebkowych. W jej przygotowaniu pomogą zaparzacze, które pozwolą łatwo usunąć fusy po uzyskaniu idealnego naparu. O wyjęciu liści herbaty należy pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy do napoju dodajesz cytrynę – połączenie fusów z kwaśnym owocem prowadzi bowiem do wytrącania szkodliwego cytrynianu glinu.

zimowa herbata

Co warto dodać do zimowej herbaty?

  • Cytrynę i miód – cytryna to bogate źródło witaminy C, które doskonale komponuje się ze słodkim miodem. Miód również wzbogaca herbatę o korzystne substancje – to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, bogate źródło witamin i mikroelementów. Jest też naturalnym lekiem na przeziębienie i ból gardła oraz ma właściwości antybakteryjne. Należy jednak pamiętać, by miodu i cytryny nie dodawać do bardzo gorącej herbaty, we wrzątku tracą bowiem swoje właściwości.
  • Przyprawy korzenne – cynamon, goździki i imbir (najlepiej świeży, starty) nadadzą herbacie oryginalnego, nieco orientalnego smaku, a jednocześnie zadziałają rozgrzewająco i wesprą odporność organizmu.
  • Sok malinowy – to tradycyjna receptura stosowana powszechnie przez nasze babcie. Sok malinowy nie tylko naturalnie osłodzi herbatę, lecz także stanie się źródłem witaminy C.

zimowa herbata

Zimowa kawa – recepta na zmęczenie

Jeśli potrzebujesz dodatkowej dawki energii, sięgnij po filiżankę pobudzającej kawy. Co ciekawe – niwelowanie senności i uczucia zmęczenia to niejedyna zaleta tego napoju. Picie kawy niesie za sobą wiele zaskakujących korzyści: zwiększa tempo spalania tłuszczu, pobudza wydzielanie serotoniny i dopaminy (hormonów szczęścia), poprawia krążenie krwi… Jest również źródłem antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się i powstawanie stanów zapalnych.

Kawę możesz zaparzyć na wiele sposobów – klasycznie w ekspresie czy kawiarce lub w jednym z bardziej specjalistycznych urządzeń, jak chemex czy aero-press. Dawniej posługiwali się nimi głównie profesjonalni bariści, dziś coraz częściej trafiają także do domów.

Ważne jednak, by wybrać kawę dobrej jakości – z odpowiednio wypalonych i wyselekcjonowanych ziaren. Warto zwrócić uwagę na odmianę – za bardziej szlachetną uważa się Arabicę. Ma łagodny, orzechowo-czekoladowy smak. Robusta jest natomiast ostrzejsza, bardziej gorzka i może wnosić do napoju posmak popiołu.

Najlepiej kupować kawę w postaci ziaren i mielić je bezpośrednio przed parzeniem. Sprawi to, że kawa uwolni wszystkie swoje nuty smakowe i aromaty. Co istotne – do przygotowania kawy powinno się używać wody w temperaturze około 90oC. Zbyt gorąca sprawi, że napój będzie gorzki, zbyt niska wydobędzie natomiast kwasowość.

zimowa kawa

Jak przygotować kawę zimową?

  • Z dodatkiem chili – napój błyskawicznie rozgrzewa i przyjemnie pobudza kubki smakowe. Można nieco złagodzić ostry smak, dodając kakao lub gorzką czekoladę. Chili pasuje zarówno do americany (kawy czarnej), jak i do mlecznej latte czy flat white.
  • W piernikowym wydaniu – a więc z dodatkiem korzennych przypraw i gorącego mleka. Można użyć gotowej mieszanki przyprawy do piernika lub stworzyć własną kompozycję z cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków.

Do zimowej kawy można dodać również bitą śmietanę, która dostarczy kalorii, potrzebnych do ogrzewania ciała podczas mrozów.

zimowa kawa

Zobacz również: Kącik kawiarniany w Twoim domu. Porady i inspiracje

To może Ci się przydać:

 


Dodaj komentarz