Jak wyczyścic przypalony garnek?

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Problem przypalonego garnka zna każdy z nas – wystarczy chwila nieuwagi, by na dnie naczynia powstała trudna do usunięcia warstwa przypalonego jedzenia (zwłaszcza, jeśli gotujesz gulasz, mleko czy konfitury). Detergenty kuchenne nie zawsze radzą sobie z tego typu zabrudzeniem, nie oznacza to jednak, że przypalony garnek nadaje się tylko do wyrzucenia. Zobacz, jak go wyczyścić! 

Pierwszym odruchem po przypaleniu garnka powinno być zalanie go gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. W wielu przypadkach po kilkudziesięciu minutach przypalona warstwa stanie się łatwiejsza do usunięcia. Nie zawsze jednak rozwiązanie problemu jest tak łatwe… 

Należy pamiętać, by nigdy nie szorować garnka druciakiem lub nożem. W ten sposób można bardzo łatwo uszkodzić dno, zdzierając wierzchnią warstwę  w porysowanym naczyniu potrawy łatwo się przypalają. Lepiej wypróbować jeden ze sprawdzonych, domowych sposobów. 

Przypalony garnek – domowe sposoby  

Przypalony garnek można wyczyścić przy pomocy produktów spożywczych, które większość z nas ma w swojej kuchni. Przydatne okażą się: 

  • Ocet – to prawdziwy pogromca kuchennych zabrudzeń  poradzi sobie również z przypalonym jedzeniem. Ocet należy wlać do garnka (na wysokość kilku centymetrów) i zagotować. Wadą tej metody jest jednak intensywny, nieprzyjemny zapach, jaki po chwili rozejdzie się po kuchni. Należy również pamiętać, że ocet nie nadaje się do czyszczenia garnków emaliowanych. 
  • Coca-cola – z coca-colą postępuje się tak samo jak z octem. Po zagotowaniu spalenizna powinna dać usunąć się za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Sól kuchenna – to najpopularniejszy domowy sposób na usunięcie przypalonych resztek jedzenia. Do garnka wystarczy wlać mocno osoloną wodę i zostawić na 12 godzin. Następnie należy zagotować roztwór i gotować go przez około 10 minut, a po wystygnięciu  wyczyścić garnek gąbką lub myjką.  
  • Soda oczyszczona – czyszczenie przypalonego garnka sodą odbywa się tak samo, jak w przypadku soli. Soda oczyszczona jest nawet skuteczniejsza, nie może być jednak używana w garnkach aluminiowych.  

Innym domowym sposobem jest szorowanie garnka przy pomocy piasku. Metoda ta może jednak doprowadzić do porysowania dna, nie polecamy więc jej stosowania.  

Zobacz również:


5 komentarzy

  • Katarzyna

    3 czerwca, 2019

    Sól świetnie się sprawdza. Ja staram się używać jak najmniej chemii i wybieram zawsze naturalne sposoby na mycie i czyszczenie w domu.

    Reply
  • Teresa

    11 lipca, 2019

    Świetny wpis, mi niestety notorycznie się to przytrafia;/

    Reply
  • Karolinka

    24 lipca, 2019

    U mnie przypalone garnki to już norma, zwłaszcza kiedy w kuchni rządzi mąż ;D

    Reply
  • Alicja Błysk

    9 września, 2019

    Mi niestety co chwilę zdarza się przypalić garnek i właśnie sól sprawdza się w tej sytuacji najlepiej 🙂

    Reply
  • Adam

    28 stycznia, 2020

    Dobrze jest stosować płyn do naczyń i kwasek cytrynowy jaki razem bardzo mocno rozmiękcza syf i przypalenia https://infomiasto.eu/jak-wyczyscic-przypalone-i-brudne-garnki-oraz-patelnie/ tak sam czyszczę i zawsze wygalają jak nowe.

    Reply

Dodaj komentarz