Przepis na tort, którym zaskoczysz wszystkich gości!

Szykuje się jakaś ważna okazja? Urodziny, jubileusz, a może po prostu wpadną za kilka godzin goście i chciałabyś przygotować coś pysznego? Jaka by to nie była uroczystość – mam dla Ciebie świetne rozwiązanie – tort na kruchym cieście! Podam Wam najprostszy przepis na tort!

 

Popularny ostatnio w internecie tort na bazie kruchego ciasta kusi wyglądem i zbiera mnóstwo dobrych opinii.
Okazuje się, że jego wykonanie jest bardzo proste, przede wszystkim szybkie, no i oczywiście… efekt końcowy zachwyca każdego!
Baza to kruche ciasto, przełożymy je lekkim kremem i ozdobimy, brzmi prosto, prawda?

Zaczynamy!

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + 100g do ugniatania ciasta
  • 220 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na bazę, czyli kruche ciasto:

Przygotuj dużą miskę, wrzuć do niej wszystkie składniki. Na początek 500g mąki, te dodatkowe 100g zostaw sobie na czas ugniatania ciasta. Wymieszaj składniki dokładnie – jeśli nie chcesz od razu robić tego ręką, na początku możesz użyć drewnianej łyżki. Kiedy zacznie się formować masa przyjazna do ugniatania – zacznij ugniatanie w rękach i dodawaj stopniowo resztę mąki. Gdyby wydawało się zbyt miękkie, możesz schować je na chwilę do zamrażarki (ok 15min).

Mamy gotowe ciasto! Co dalej?

Przygotuj wałek do ciasta, przyda się też mata silikonowa. Rozwałkuj ciasto na grubość maksymalnie 5mm, będzie go dość dużo, zatem możesz podzielić je na mniejsze porcje.

Wytnij z ciasta dowolny kształt, mogą to być cyferki – jeśli to rocznica lub urodziny, albo np. serce – tak bez okazji. Aby uzyskać zamierzony efekt, potrzebujemy dwóch takich samych kształtów.

Podpowiedź: Wytnij z papieru wybrany kształt i użyj jako szablonu. Jeśli chcesz uzyskać idealny kształt cyferek lub literek, wydrukuj po prostu wzór na kartce.

Moje serce wycinałam ręcznie i trochę “na oko” – mam nadzieję, że nie jest źle 🙂 Cyferki przyznaję – wycięłam z szablonu.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 min. – obserwuj czy się za bardzo nie rumieni, im ciasto jest cieńsze, tym szybciej się upiecze.

Kiedy wyjmiesz z piekarnika gotowe ciastko – odłóż je do wystygnięcia. W tym czasie przygotujesz krem.

 

Składniki na lekki krem do przełożenia ciastka:

  • 500ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • 25dag masła (może być masło roślinne)
  • cukier wanilinowy

Przepis na krem:

  • Ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia.
  • Utrzyj masło z cukrem wanilinowym i stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

Tak na prawdę, mamy krem gotowy – bierzemy się za przekładanie ciacha, a potem dekorację!

Jeśli Twój budyń długo stygnie – wykorzystaj ten czas na przygotowanie dodatków i dekoracji.
Możesz użyć tak na prawdę wszystkiego – zależnie od upodobań solenizanta, lub po prostu zawartości Twojej lodówki czy ogrodu.
Ja użyłam truskawek, serduszkowej posypki i klasycznych żelków – złotych misiów od Haribo.
Bardzo popularne są zdobienia z żywych kwiatów, możesz użyć kilku, a na pewno tort zyska na wyglądzie!

Do nakładania kremu najlepiej sprawdzi się szpryca do kremu lub rękaw cukierniczy. Wybierz klasyczną okrągłą tylkę i nakładaj w miarę możliwości równe “kleksy” z kremu na ciastko. Staraj się pozostawić trochę suchego ciastka przy brzegach – po nałożeniu górnej warstwy na pewno trochę zdusi się krem na spodzie.

 

  

 

Wypełniony spód kremem schowaj do lodówki, aby krem zachował odpowiednią konsystencję.

W tym czasie możesz zająć się ozdabianiem górnej warstwy.

Zmień końcówkę (tylkę) w szprycy lub rękawie cukierniczym i działaj! Ja polecam tylkę, którą zobaczysz na zdjęciu niżej, nakładam krem bez konkretnego układu, po prostu tak, żeby było ładnie 🙂

 

  

  

Nie przejmuj się jeśli wzory z kremu nie są idealne – za chwilę przykryjesz większość powierzchni dodatkami.

Na wierzch teraz kładziemy wszystko to, co przygotowaliśmy wcześniej. Tutaj pełna swoboda – Ty decydujesz jak będzie wyglądał tort i dlaczego aż tak wyjątkowo!

  

Teraz pozostaje tylko połączyć górę ze spodem. Postaraj się zrobić to ostrożnie, jeśli ciasto nasiąknie delikatnie wilgocią od kremu, może łatwo ulec uszkodzeniu.

Możesz też na samym początku złączyć je ze sobą i zdobić już wersję “piętrową”. Ja po kilku edycjach takich tortów jednak chowam do lodówki spód wyłożony kremem, aby potem pod ciężarem krem nie wycisnął się na boki.

I voilà! Mamy gotowy piękny tort – w dodatku przepyszny!

  

 

Jeśli zostało Ci trochę ciasta, wykorzystaj nagrzany piekarnik i zrób chrupiące ciasteczka 🙂

Jak widać, ja zrobiłam jeszcze małe serduszka. Wystarczy polukrować i gotowe!

Dla inspiracji zostawiam też zdjęcia tortu, który robiłam już jakiś czas temu – na 25 urodziny. Zasady te same, tylko kwestia wycięcia odpowiedniego kształtu na początku.

Dajcie koniecznie znać, czy przepis się przydał!

Udanego pieczenia 🙂


3 komentarze

  • Natalia

    11 marca, 2018

    Pięknie wyszedł! Niestety takich zdolności nie mam, wiec aż tak ładny nie wyjdzie, ale zapisuje sobie, pewnie wykorzystam w najbliższym czasie! Czekam na kolejne kulinarne posty

    Reply
    • Patrycja

      11 marca, 2018

      Natalia,
      dziękujemy za komentarz.
      Zdolności na prawdę nie trzeba – spróbuj, a sama zobaczysz jakie cudo jesteś wstanie stworzyć! 🙂

      Reply
  • Zuzanna

    11 marca, 2018

    Wow, super!

    Reply

Dodaj komentarz