jak przechowywać chleb?

Jak wybrać odpowiedni chlebak?

Świeży, pachnący i chrupiący chleb to idealna podstawa śniadania. Co jednak zrobić, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem? Jak opóźnić czerstwienie chleba? Podstawą jest odpowiednie przechowywanie, które pozwoli na dłużej zachować świeżość pieczywa.

Najszybciej świeżość traci chleb pszenny. Najdłużej – nawet do 10 dni – zdatne do spożycia pozostaje pieczywo z mąki żytniej. Każdy chleb powinien jednak być odpowiednio przechowywany, by nie spleśniał lub zbyt szybko nie wysechł.

Jak przechowywać chleb?

Chleb najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – najszybciej czerstwieje bowiem w temperaturze 0-10oC. Nie powinno się przy tym:

  • chować pieczywa do plastikowej torby (szybko stanie się miękki i spleśnieje) – lepsze będą lniane woreczki lub torebki papierowe;
  • zostawiać chleba na wierzchu – spleśnieje lub wysuszy się.

W ostateczności można chleb zamrozić i tak przechowywać go nawet przez 3 miesiące. Jednak rozmrożone pieczywo nie będzie już tak chrupiące jak świeże.

Do przechowywania pieczywa służą specjalne pojemniki spożywcze. Jak zatem wybrać najlepszy?

jak przechowywać chleb?

Chlebak – jaki wybrać?

Pieczywo najlepiej przechowywać w chlebaku drewnianym, który dzięki naturalnym właściwościom materiału sprawnie odprowadza wilgoć. Drewniane pojemniki są jednak trudne do czyszczenia i mało trwałe. Alternatywą są:

  • chlebaki ceramiczne – idealnie pasujące do kuchni w stylu retro, a jednocześnie pozwalające na utrzymanie stałej temperatury pieczywa i dobrze regulujące poziom wilgoci;
  • chlebaki stalowe – lekkie, trwałe, łatwe do czyszczenia i nowoczesne;
  • chlebaki z tworzyw sztucznych – tanie i łatwe do utrzymania w czystości, pieczywo może jednak szybciej w nich pleśnieć.

Należy przy tym pamiętać, że do zachowania świeżości pieczywo potrzebuje odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W bryle chlebaka powinny więc znajdować się specjalne wywietrzniki, którymi powietrze będzie przedostawać się do wnętrza pojemnika.

Chlebak jest jednak nie tylko funkcjonalnym pojemnikiem, lecz także ozdobą kuchni. W sprzedaży dostępne są produkty różniące się formą (ciekawym rozwiązaniem jest chlebak w kształcie… bochenka) i kolorem, dzięki czemu łatwo dopasować je do stylistyki pomieszczenia.

jak przechowywać chleb?

Jak dbać o chlebak?

Chlebak powinien być regularnie myty i czyszczony z gromadzących się w nim okruchów. Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo, można co pewien czas przetrzeć jego wnętrze wodą z octem (ocet zabija zarodniki pleśni). Warto również od czas do czasu… przewietrzyć chlebak. Sprawdzonym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać owocu na dłużej niż 2 dni.

Zobacz najlepsze chlebaki – naszym zdaniem 🙂

chlebakchlebak drewniany

chlebak

chlebak


Dodaj komentarz