Bycie fit jest w modzie! Siłownie i kluby fitness nie narzekają na brak klientów, a odzież sportowa sprzedaje się jak świeże bułeczki. Zdrowy tryb życia to jednak nie tylko aktywność fizyczna, ale również zbilansowana dieta – posiłki przygotowywane z wyselekcjonowanych składników i w odpowiedni sposób. Podpowiadamy, jakie akcesoria kuchenne okażą się niezbędne w przyrządzaniu zdrowych dań!
W Polsce działa już kilkadziesiąt firm cateringowych, oferujących tzw. dietę pudełkową – dietetyczne posiłki z dostawą do domu. Jest to jednak rozwiązanie kosztowne i… niedające tak dużej satysfakcji, jak samodzielne gotowanie. W rzeczywistości wystarczy bowiem odrobina wiedzy, samozaparcia i kilka przydatnych sprzętów, które pomogą przygotowywać smaczne, zdrowe posiłki.
Blender – zdrowe miksowanie
Zupy-kremy warzywne, aksamitne smoothie z owoców, koktajle białkowe – wszystkie te dania można przyrządzić dzięki blenderowi. Z pomocą tego niewielkiego urządzania miksowanie, rozdrabnianie czy mieszanie stanie się bowiem szybsze, prostsze i dokładniejsze. Wiele sprzętów jest również wyposażonych w funkcje, które pozwalają siekać zioła i orzechy, a nawet kruszyć lód.
W sprzedaży dostępne są blendery kielichowe, wyposażone w dodatkowe naczynie do miksowania, oraz prostsze i bardziej poręczne blendery ręczne (wymagają użycia dodatkowego naczynia). Wybór sprzętu zależy przede wszystkim od możliwości finansowych, dostępnego miejsca do przechowywania i przeznaczenia (zupy wygodniej miksować blenderem ręcznym, smoothie natomiast kielichowym itd.).
Parowar – polecany przez dietetyków
Każdy entuzjasta zdrowego odżywiania wie, jak ważna jest obróbka cieplna mięsa czy warzyw bez dodatku tłuszczu. Zamiast popularnego w Polsce smażenia lepiej (a przede wszystkim – zdrowiej!) postawić na grillowane, gotowanie w wodzie czy na parze.
Wielu dietetyków podkreśla, że to właśnie gotowanie na parze jest najkorzystniejsze dla organizmu, ponieważ:
- pozwala na zachowanie większości składników odżywczych (para „nie wypłukuje” witamin i minerałów);
- zmniejsza kaloryczność potraw (dzięki wyeliminowaniu tłuszczu);
- umożliwia uzyskanie bardziej atrakcyjnego smaku niż gotowanie w wodzie.
W parowarze można przygotować niemal każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa, a nawet ryż. Dania można również dowolnie doprawiać, by uzyskać jak najlepsze walory smakowe.
Naczynie żaroodporne – pieczenie, że palce lizać
Sposobem na przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczu jest również pieczenie. Ten rodzaj obróbki sprawia, że białka i skrobia stają się lepiej przyswajalne. Warto jednak pamiętać, by w procesie pieczenia nie stosować bardzo wysokich temperatur, ponieważ prowadzi to do utraty składników odżywczych – lepiej przygotowywać mięso czy warzywa w niższej temperaturze przez dłuższy czas.
W tym przypadku niezastąpione okażą się naczynia żaroodporne w różnych rozmiarach i kształtach.
Pojemniki na żywność – zdrowe posiłki w pracy i nie tylko
Jednym z największych wrogów zdrowego odżywiania jest życie w pośpiechu. Mało kto ma w trakcie dnia czas na bieżące przygotowywanie kilku zbilansowanych dań, a różnego rodzaju szybkie przekąski oferowane w automatach czy sklepach są pełne cukru i konserwantów. Receptą okazuje się przygotowywanie w domu posiłków, które potem łatwo zabrać ze sobą w specjalnych pojemnikach. Będą to różnego rodzaju sałatki, potrawki z ryżem i kaszą lub dania z makaronem razowym.
Waga kuchenna – dokładność wychodzi na zdrowie
Waga kuchenna okaże się niezbędna dla osób, które trzymają ścisłą dietę i muszą spożywać posiłki o określonej gramaturze. Przyda się również tym, którzy od czasu do czasu pozwalają sobie na tzw. cheat meal w postaci domowego ciasta.
Najlepszym wyborem okaże się waga elektroniczna, która gwarantuje precyzję pomiaru z dokładnością do 1-2 gramów. W sprzedaży dostępne są również urządzenia mechaniczne, nie są jednak w pełni dokładne.