mikser ręczny

Jak wybrać mikser ręczny?

Mikser to jedno z podstawowych narzędzi kuchennych. Umożliwia rozcieranie, urabianie i ubijanie składników na placki, naleśniki, ciasta i inne smakołyki. Do najbardziej uniwersalnych, a co za tym idzie – najpopularniejszych – należą klasyczne miksery ręczne, które pozwalają na pracę w dowolnym pojemniku. Czym kierować się przy wyborze takiego urządzenia? Sprawdź! 

Miksery ręczne są lekkie, poręczne i relatywnie tanie. Nie mają misy przytwierdzonej na stałe, dlatego można ich używać do mieszania i urabiania ciasta w dowolnym garnku, kubku itp. Zajmuje niewiele miejsca i doskonale sprawdza się przy codziennym przygotowywaniu posiłków.

W sprzedaży dostępne są również:

  • Miksery kuchenne stacjonarne – korpus miksera jest przyczepiony do stojaka z misą. Tego typu urządzenie ma zazwyczaj większą moc i kilka dodatkowych gadżetów w zestawie. Zajmuje jednak sporo miejsca.
  • Mikser planetarny – przypomina mikser stacjonarny, jednak ma szeroką gamę dodatkowych akcesoriów, umożliwiających mielenie mięsa, robienie lodów czy domowego makaronu. Może zastąpić nawet 30 innych urządzeń. Zakup miksera planetarnego to jednak bardzo duży wydatek, a samo urządzenie zajmuje dużo miejsca na blacie.

Mikser ręczny  na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Miksery ręczne to dość proste urządzenia, poszczególne modele różnią się jednak między sobą szeregiem parametrów technicznych. Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na:

  • Moc – im mikser jest mocniejszy, tym szybciej i dokładniej miesza składniki. Miksery ręczne mają zazwyczaj moc w zakresie 100-500 W.
  • Prędkość – im więcej wariantów prędkości, tym bardziej wszechstronne okaże się urządzenie (do różnych czynności potrzeba różnych prędkości działania miksera). Należy przy tym pamiętać, że prędkość może być regulowana skokowo lub płynnie (za pomocą przycisku + lub -). Niektóre miksery mają również przycisk turbo, pozwalający na chwilową pracę na najwyższych obrotach.
  • Poziom hałasu– z reguły wynosi od 45 dB do 75 dB. Wpływa na komfort korzystania z urządzenia.
  • Rodzaj mieszadeł– do mikserów ręcznych zazwyczaj dołącza się tradycyjne mieszadła trzepakowe oraz mieszadła hakowe (spiralne), służące do ucierania tzw. ciężkich ciast jak babka czy sernik. Mieszadła mogą również przyjmować formę gruszki lub mieć powyginanie druciki – wszystko po to, by jeszcze skuteczniej miksować ciasto. Dostępne są również miksery, w których mieszadła nie tylko obracają się wokół własnej osi, lecz także poruszają się w pionie, co pozwala na dokładniejsze wymieszanie składników.
  • Dodatkowe funkcje – miksery ręczne mogą być wyposażone również w końcówki do ucierania lub blendowania.

Zobacz również: Domowi pomocnicy, czyli wybieramy małe AGD do kuchni

Zobacz miksery ręczne w ofercie sklepu Lobo:

Mikser ręczny Bottimikser ręczny Zmikser ręczny ZelmerMikser Botti


Dodaj komentarz